Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Sóbánya képes leírás - Só.tlap.hu
részletek »

Sóbánya - Só.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: so.tlap.hu » Sóbánya
Keresés
Találatok száma - 6 db
Altaussee sóbánya

Altaussee sóbánya

Látszólag végtelen alagutak vezetnek a mélybe, tiszta kősó csillog pompás színekben a falakon, és mindig újabb és újabb formákat mutat. A meglepett a látogatók a legnagyobb aktív sóbányában járnak Ausztriában, a 'Dermedt fény kamrájában' és az út a Barbara-kápolna előtt vezet, mielőtt két bányász csúszdán keresztül a hegy szívébe megy: A csúszda nagy élményt jelent kicsiknek és nagyoknak, hiszen a bányászok ilyen módon jutottak el egyik szintről a másikra a leggyorsabban, most a látogatók szívét dobogtatja meg, miközben sebességi csúcsokat döntögethetünk.Közvetlenül a földalatti Salzsee, a só-tó felett, páratlan zenei és vizuális élménnyel kápráztatják el az egész családot.

Berchtesgaden sóbánya

Berchtesgaden sóbánya

A város szélén található a sóbánya, ami múzeumként is üzemel. A múzeumba bányaruhában lehet bemenni, amit az indulás előtt adnak. Egy kis vonat viszi be a látogatókat a bányába. Innen egy hosszú, és meredek csúszdán lehet tovább menni (gyerekek kedvence). Továbbiakban gyalog visz az út. Lehet sót nyalni a falról. Van még egy csúszda, egy bemutatóterem, és a végén egy tó, amin sötétben megy át egy hajó, zenével, kiváló akusztikával.

Hallstatt sóbánya

Hallstatt sóbánya

Ausztria egyik legbájosabb tóparti városkája Hallstatt. Családi bánya látogatás a világ egyik legrégebbi sóbányájában. Igazán kellemes osztrák kisváros, ha körülnéztünk hajókázzunk egyet a Hallstatti tavon, majd hegyi vasúttal utazzunk fel (ha szeretünk túrázni bevállalhatjuk a gyalogtúrát is) a sóbányához. Kalap-kabát kapunk mindent a belépéskor, aztán nosza irány a 64 m-es facsúszdán a bánya mélység. Gyerekek 4 éves kor felett látogathatják a kiállítást és a bányát.

Parajdi sóbánya

Parajdi sóbánya

A bánya levegője tiszta és száraz, a hőmérséklete pedig egyenletes, ezáltal kiváló kezelési lehetőséget biztosít a légúti megbetegedésben szenvedők számára. A bányalátogatók a felszíni bejárattól a bányavállalat autóbuszaival jutnak a sóbánya belsejébe, a látogatható csarnokba. A só kitermelése mélyebb szinteken történik.

Tordai sóbánya

Tordai sóbánya

Tordán sokan jártak már a Tordai hasadékot is jól ismerik a turisták. Van azonban itt egy másik látványosság is, mely -bár a városban van- nem könnyű megtalálni és nem is ismerik annyian, mint magát a hasadékot,ami földrajzilag ugyan kötődik Tordához, de szigorúan véve a város határaitól jó néhány kilométerre található. A sóbányát a nehezebb megtalálhatóságával jellemezzük, de ha jobban belegondolunk maga a hasadék is feladta már a leckét sok turistának.

Wieliczkai sóbánya

Wieliczkai sóbánya

Krakkó mellett található ez a világon egyedülálló sóbánya. A legenda szerint Kingának, IV. Béla magyar király lányának köszönhető, hogy sót találtak itt. Kinga Szemérmes Boleszláv lengyel fejedelem felesége volt, a tatárjárás után apja hívására hazatért szülőhazájába, hogy felkeresse azt a máramarosi sóbányát, amelyet a király ajándékozott neki, s a birtokbavétel jeléül beledobta gyűrűjét egy aknába. Ezt nem sokkal később a Krakkóhoz közeli Wieliczkában feltárt bánya egy sótömbjében találták meg és nevezték el latinul Magnum Sal-nak, lengyel fordításban Wielka Sól-nak. (Nagy Sónak) Így szól a legenda.

Tuti menü